Termelő cégek ERP bevezetése

Nov 13 2015

 

Tudta, hogy az USA-ban a termelő cégek, melyek új ERP-rendszert vezetnek be, akár az éves árbevételük 7,5 %-át is elköltik egy ERP bevezetési projektre? És közel 20 %-uk szerint soha nem térül meg a befektetett összeg?

Az erp-consulting.hu ügyvezető partnere, Kulcsár Alexandra saját tapasztalatokkal egészíti ki a felmérés eredményeit.

Bár az adatok és a levont következtetések nem feltétlenül esnek egybe a nálunk tapasztaltakkal, de érdemes megvizsgálni az eredményeket.

Az USA egyik legnevesebb független ERP tanácsadó cége, a Panorama Consulting készített egy érdekes felmérést a termelő cégek körében, a 2013-2015 közötti időszakban lezárult ERP-bevezetéssel kapcsolatos tapasztalataikról. Az elemzés 266 résztvevő válaszain alapul.

 

ERP piaci részesedés az USA-ban

„A Panorama Consulting 2015-ös Termelői ERP jelentése piaci részesedés bemutatásával indul. A piaci részesedés alapja, hogy a szoftverszállítót milyen gyakran választották a felmérésben részt vevő termelő vállalatok. Az alábbi diagram a top ERP szoftver szállítókat mutatja piaci részesedés alapján 2013 októbere és 2015 májusa között. „

Az persze nem okoz meglepetést, hogy a top 4 szállítóból 3 amerikai cég. Az viszont meglepő tény, hiszen itthon pl. az Epicor (lánykori nevén Scala) új bevezetésekben elért részesedése tapasztalataim szerint messze elmarad az amerikai tapasztalatoktól, de ugyanez a helyzet az Oracle-re is (ha az Oracle név alatt a J. D. Edwards-ot értjük). Itthon a termelő cégeknél a nemzetközi rendszerek között az SAP és a Microsoft Dynamics megoldásai mellett inkább a svéd IFS Applications és a szintén amerikai QAD terjedtek el középvállalati körben. (A magyar szofverszállítók szerepe is jelentős, de erre majd egy másik bejegyzésben kitérünk.)

„A termelő iparban az innovációs nyomást a növekvő verseny, és az ügyfelek igényei kényszeríti ki, így nem meglepő, hogy a termelő vállalatok szeretnék lecserélni régi, megörökölt rendszereiket, növekedési pályára állítani szervezetüket.”

Nekem is volt olyan ügyfelem az elmúlt években, ahol az új ERP-rendszer bevezetésének oka az volt, hogy a legnagyobb vevő jelezte: „ha még egyszer, mikor felhívom a kereskedőt, megkérdezem, mikorra lesz kész az a részegység, melyet nekem gyártanak, és a válasz az lesz, hogy lemegyek az üzembe és visszahívom, akkor az éves beszállítói értékelésben ennek nyoma lesz.” Ebben, azt hiszem, nagy a hasonlóság a két piac között, a külső nyomás erősebb még mindig, mint a belső igény. Persze arról sem szabad megfeledkezni, hogy a kiinduló állapotok között is óriási az eltérés: itthon még mindig sok cég egyszerű ügyviteli szoftverekkel, sziget rendszerekkel és óriási excel-táblákkal dolgozik, és próbálja állni a versenyt.

 

A bevezetés időtartama

„Az ERP-rendszerek bevezetésének időtartama a bevezetést igénylő vállalat nagyságától és tevékenységi körétől függ. A Panorama Consulting kutatása alapján az ERP-rendszerek bevezetése a termelő iparban (18 hónap) 30 százalékkal rövidebb, mint más iparágakban (25.5 hónap).”

Hoppá, ez ismét jelentősen eltér a hazai tapasztalatoktól. Ritkán látok olyan projektet, ahol egy évnél több időt szánnak a bevezetésre. Persze, ezek a tervek gyakran nem valósulnak meg.


Meghosszabbított időtartam

„A felmérésben résztvevő termelő vállalatok 34 százaléka említette, hogy a szoftver bevezetésére a megadott határidőn belül sor került. Más iparágakban ez az arány ugyanekkora, szintén 34 százalék. Bár a termelő vállalatok többségében a bevezetés a kitűzött határidőn belül megtörténik, amennyiben csúszás követezik be a folyamatban az jóval hosszabb, mint más iparágakban.

Mint az alábbi ábra is mutatja, a termelő vállalatok 33 százaléka 26-55 százalékkal lépi túl az ERP-rendszer bevezetésére szánt időtartamot, míg más iparágakban ez az arány csupán 27 százalék.”

Vagyis a termelő cégek számára még kritikusabb a jó projekt tervezés és az ügyfél oldali tanácsadói támogatás, mert a 26-55 százalékos idő túllépés az esetek túlnyomó többségében jelentős plusz költséget is jelent.

„Felmérésünk szerint a kezdeti projekt tartamának kibővítése a leggyakoribb oka (a válaszadók 50 százaléka szerint) a meghosszabbodott bevezetési időtartamnak. Más prioritásokkal való konfliktus, szűkös erőforrások, megvalósíthatatlan határidők kitűzése és a szoftverszállító nem megfelelő teljesítménye szintén nagymértékben felelősek a bevezetési határidő túllépéséért (mind a válaszadók 13 százaléka által említve). „

Azt szoktam mondani, hogy az ERP bevezetési projekt sikere 70 %-ban az ügyfél, és csak 30 %-ban a szoftverszállító felelőssége. Nem vagyok ezzel népszerű az ügyfeleknél, de ez az igazság: ahogy látszik is, csupán 13%-ban igazolható, hogy a késedelem oka az ERP-szállító felelőssége. A legtöbb rizikót maga az ügyfél hordozza, a szervezeti, működési, projekt kultúrával kapcsolatos problémái miatt. A jó hír viszont az, hogy ha ezeket sikerül kiküszöbölni, akkor nagyságrendekkel nőtt az esély arra, hogy az ERP bevezetés sikeres lesz.

 

„Ezek az eredmények azt is mutatják, hogy sok termelő vállalat pusztán a hírnév alapján választ szoftvert, és kihagyja az átvilágítást, mely segítene megtalálni a vállalat számára legmegfelelőbb megoldást. Az iparági mintapéldák alapján történő szoftverválasztás azt eredményezi, hogy a termelő cég kénytelen megalkudni és engedni a szervezet egyedi versenyelőnyéből. Az üzleti folyamatok feltérképezése a szoftver kiválasztása előtt csökkenti a szoftver testre szabására szánt időt és energiát. A testre szabás ugyanis tovább növeli a projekt hatályát és időtartamát.

Határidőbeli csúszások akkor is felléphetnek, ha a szervezetben meg kell küzdeni a felhasználók és a döntéshozók ellenállásával. A gyártással foglalkozó vállalatoknak fel kell mérniük a szervezeti változások mértékét, és valós elvárásokat kell kialakítaniuk a teljes projekt hatályát és időtartamát illetően.”

A megfelelő szakmai ismeret, és a megfelelő előkészítés nélkül valóban kockázatos ERP szoftver választani: profi ERP értékesítők és „a mi rendszerünk mindenkinek jó, Önnek is” hozzáállású ERP szállítókkal tárgyalva teljesen lutri, hogy egy termelő cég ügyvezetője/gazdasági vezetője/ informatikusa a megfelelő szoftvert és a megfelelő céget, és azon belül a megfelelő szakértői teamet válassza.

Az ügyfél saját csapatának belső ellenállása véleményem szerint a projektbukások jelentős részében aktív szerepet játszik. Egy ERP-bevezetés felnagyított tükör a cég belső állapotairól. És ez a tükör gyakran nem túl hízelgő. Ilyenkor rendkívül fontos a felső vezetés egyértelmű elkötelezettsége a projekt mellett.

 

Projekt-költség

„Minden iparágat egybevetve az ERP-rendszerek implementációjának átlagos költsége 4.1 millió dollár. Ezzel szemben a termelő szektorban az implementáció átlagos költsége 2 millió dollár. Az átlagos, iparágakon átívelő költség-bevétel arány ERP-projektek esetén 8,4 százalék, míg a termelő szektor ERP projektjeinek költség-bevétel aránya 7,5 százalék. Ez egybevág a mi felmérésünkkel a teljes projektköltségek tekintetében.

Átlagos költség                                                                2 millió dollár

Költségek aránya a bevétel %-ában                         7.5% „

 

A leginkább eltérő adat ez, azt hiszem, a hazai helyzethez képest.

Magyarországon, ha egy 10 milliárdos termelő cég hajlandó akár éves bevételének 1 %-át, vagyis 100 millió forintot a projektre szánni, akkor már ez is igazi csoda. A hazai viszonyokat figyelembe véve az ideális költségkeret minimum 1,5-2 % lenne.

 

A költségvetés túllépése

„Gyakori az ERP-rendszerek bevezetése során, hogy a projekt teljes költsége meghaladja a tulajdonos várakozásait. A testreszabás mértéke, az implementáció hatálya és az üzleti folyamatok komplexitása mind hatással lehet a bevezetés teljes költségére.

Kutatásunk azt mutatja, hogy az ERP-rendszerek bevezetése az esetek többségében (69%) túllépi a tervezett költségvetést. Más iparágakban ez az arány némileg alacsonyabb (65%). Amint a következő ábra is mutatja, a termelő iparban és más iparágakban is a projektek 11 százaléka kerül kevesebbe a tervezettnél.”

„Az egyik olyan kihívás, mely a tervezettnél magasabb költségekhez vezet, az a meglévő szoftver integrációja az új szoftverrel. Sok termelő vállalat integrálja új ERP szoftverét a meglévők modulokkal, mint például termék-életciklus menedzsment, termék konfiguráció és termelést végrehajtó rendszerek (MES).

Kutatásunk szerint a gyártásra szakosodott vállalatok 32 százaléka tapasztalja a költségvetés túllépését a projekt hatályának kiterjesztése vagy új technológiák szükségessége miatt. Ez azt is mutathatja, hogy a cégek nem fordítanak elegendő időt a szoftver alapos tanulmányozására. Ennek következtében később hiányosságokat tapasztalnak a működés során, mely további technológiák bevezetéséhez vagy testre szabás szükségességéhez vezet. „

 

A következtetések egybe vágnak személyes tapasztalataimmal. Egy termelő cég ERP bevezetési projektjének előkészítésére legalább 6-9 hónapot kellene szánni, amikor a részletes projekttervezés, az igények felmérése, követelményspecifikáció összeállítása, vagy akár egy BPR (folyamat újratervezés) projekt egy profi tanácsadó kezében fut össze. A teljes hazai ERP piac ismeretével, és jelentős bevezetési tapasztalattal rendelkező, független szakértők segítségével jelentősen lehet a fenti kockázatokat csökkenteni.

 

Következő blogbejegyzésünkben a költségvetés túllépésének lehetséges okait, az elvárt és megvalósult előnyöket, a megtérülési időtartamot és a testre szabás mértékét fogjuk vizsgálni.

 

Az eredeti elemzést megtalálja a www.panorama-consulting.com oldalon.

Amennyiben szeretné a teljes elemzést magyarul megkapni, küldjön egy e-mailt nekünk az info@erp-consulting.hu címre, és mi elküldjük Önnek.

(Az elemzés fordítását köszönjük Czikora Emesének)